På besøg hos Einar Nilsson

Min mormor Thea døde den 18. juni 2001. Måske ikke så overraskende sad jeg nogle år senere med en følelse af, at der var en stribe spørgsmål, jeg gerne ville have stillet hende. Men nu var det desværre for sent. Nogle år senere i august 2004 snakkede jeg med min mor om mormor og familien og hun syntes, at jeg skulle tage kontakt til en af mormors brødre, der stadig var i live, min mors onkel Magnus, i Skibby i Hornsherred på Sjælland, ikke langt fra min arbejdsplads i Jægerspris.

Det syntes jeg lød som en god ide. Jeg forestillede mig, at jeg, måske efter arbejde, lige kunne køre et smut forbi Magnus og få en lille snak om hans søster og familien. Så jeg skrev et lille brev, om hvem jeg var og hvad jeg gerne ville tale med ham om og puttede det i postkassen. Jeg husker ikke selv min mors onkel Magnus og jeg tvivlede endnu mere på, om han havde nogen ide om hvem jeg var, så jeg vedlagde lidt information om mig selv. Få dage senere kom der svar tilbage - fra Magnus' kone Ruth. Magnus var død, ugen forinden. Lidt underligt og tankevækkende!

Jeg kontaktede Ruth og kondolerede og hun kunne fortælle, at Magnus igennem længere tid havde været syg og faktisk på det sidste ikke kunne tale, så jeg kom altså ikke blot en uge for sent. Ruth fortalte mig lidt om familien og lovede at sende lidt materiale bl.a. nogle billeder med hendes kommentarer på bagsiden og et par kopier af små artikler om Magnus's barndom, som hun og Magnus havde fået trykt i bl.a. ugebladet Hjemmet (se og læs dem her). Det var rigtig sødt af hende.

Samtidig syntes hun, at jeg skulle tage kontakt til Magnus's bror Einar. Einar Nilsson som var den ene af de to sidste af mormor Theas ni søskende, der stadig var i live. Jeg ringede til Einar og han var meget imødekommende og vi aftalte at mødes. Men så blev det hverdag, arbejde og lige en jordomrejse og tiden gik - mere end et år faktisk. I sidste uge ringede jeg så igen til ham, for at høre om vores aftale om at mødes stadig stod åben. Det gjorde den.I dag kørte vi så op til Udsholt ved Rågeleje i Nordsjælland for at besøge Einar i hans sommerhus. Vi havde købt en stribe smørrebrød og et par øller og havde taget et gammelt fotoalbum, og nogle billeder af min mor, far og søster med.

Einar tog imod os ude foran sommerhuset og vi blev budt velkommen og indenfor. Einar er næsten 93 år gammel og er lidt svær til bens, men han kommer rundt med lidt hjælp fra forskellige hjælpemidler. Vi blev begge lidt paf over hvor meget han i udseende mindede om min mormor. Øjne, mund og mimik. Efter kort tid blev vi inviteret ud i haven og vi dækkede hurtigt op til lidt frokost og startede hyggesnakken.

Jeg satte videokameraet på stativ og satte det igang. De næste godt to timer fortalte Einar så om sine forældre, bedsteforældre, sin barndom, sine søskende, stedet hvor de boede på Østerbro i København, sit arbejde, sine kærester, sin kone og meget mere. Einar var en flot fyr, der dyrkede meget sport i sine unge dage, blev grosser på Grønttorvet og giftede sig med sin smukke og søde østrigske kone Hedi (se billedet herunder). Hun var såkaldt "wienerbarn", der efter krigen forblev i Danmark. Sammen fik de to børn, min mors fætter Lars og kusine Dorte, som ofte var på besøg i min mors barndomshjem i Karlslunde.Først på eftermiddagen slukkede vi så for videokameraet og takkede Einar mange gange for sine mange historier, pakkede vores ting og sagde farvel. Det havde været rigtig hyggeligt og lidt sjovt at møde et familiemedlem, som man dybest set intet vidste om. Jeg tror også, at Einar hyggede sig. Jeg tror, at han ligesom min mormor havde, har et veludviklet "selskabs-papegøje-gen" :-)

På vej ud af døren fortalte Einar, at han helt tilfældigt også var blevet interviewet af Caroline Phillip Juul den 20. juni til en artikel om sine oplevelser igennem livet. Artiklen kan ses og læses her - side 1 og 2.

Opdateret 13. august 2006: Einar ringede i dag og takkede rigtig mange gange for den lille pakke vi havde sendt til ham. Han var helt rørt og sagde at vi jo måtte forstå, at han meget nemt blev "blød om hjertet" :-) I pakken var der en stribe billeder og et videobånd med optagelserne hjemme fra ham.
blog comments powered by Disqus