Specielle tegn

Et lille tip: Som det måske er bekendt for de fleste, så gemmer tastaturet på iPhone på en stribe ”skjulte” tegn (se bl.a. pkt. 2 & 3 her). Jeg er faldet over et par i den lidt mere specielle ende. En af dem har jeg faktisk flere gange manglet. Hvordan skriver man f.eks. 32ºC ? Som med andre specielle tegn er de at finde under forskellige knapper. Tryk og hold på knappen ”0” og træk så hen på ”º” i den fremkomne liste og slip.Find også bl.a. disse specielle tegn under tasterne:

Under tasten & finder du §
Under tasten " finder du »«”„“
Under tasten . finder du …
Under tasten % finder du ‰
|

Brug iPhone som internetmodem

En af de nye features ved iPhone OS 3.0 er, at du nu kan bruge din iPhone som internet-modem med din Mac (på engelsk kaldes det også for "tethering"). Det er ret simplet at slå til og bruge.

Sådan gør du:

Du kan vælge mellem at bruge dit iPhone USB-kabel eller tilslutte via Bluetooth. Jeg viser her hvordan du bruger det med iPhone USB-kabel.

a) Slå først "Internetdeling" (og 3G) til under Indstillinger > Generelt > Netværk > Internetdeling:b) Internetdeling slås til:c) Vælg nu "Kun USB":d) Tilslut nu iPhone via iPhone USB-kabel. Hvis det er via den Mac du normalt synkroniserer din iPhone med vil synkroniseringen automatisk starte. Første gang du tilslutter med Internetdeling slået til vil der fremkomme følgende dialog på din Mac - tryk på "Network Preferences...":e) En ny netværksopsætning oprettes - tryk "Apply":f) Vent et øjeblik hvorefter en IP-adresse tildeles og du via din iPhone kan se at du har internetforbindelse. På iPhonen ses det med en blå "bjælke" med teksten "Internetdeling" i toppen af skærmen:g) Afslut internetforbindelsen ved at afmonterer iPhone USB-kabel og/eller slå internetdeling fra under Indstillinger > Generelt > Netværk > Internetdeling.

Fremover behøver du nu blot at slå Internetdeling til på din iPhone og så tilslutte kablet til iPhone, når du vil på Internettet på din Mac.

NB! Vær opmærksom på at flatrate abonnementet på iPhonen kun er flatrate her i Danmark (Telia iOn). Bruger du f.eks. iPhonen med data på en udenlandsrejse koster det typisk Dkr. 20,- pr. MB, hvilket meget hurtigt løber op.
|

Fald i søvn til musik

Gemt lidt langt nede i programmet Ur er en lille funktion, der kan få din iPhone til at gå på vågeblus efter en bestemt tidsperiode. Dermed kan du sætte iPhonen til at spille hygge/sove-musik og efter f.eks. 15 min. slukke for musik og iPhone. Dermed behøver man ikke at bekymre sig om, at iPhone skal løbe tør for strøm natten over, mens man sover.

Sådan gør du: Gå ind i programmet Ur, vælg Tidtagning og sæt "Når tidt. slutter" til "iPod på vågeblus". Sæt tidsperioden og vælg så musik i iPod og sæt det i gang.

|

Film på iPhone

Dette er ikke umiddelbart et iPhone tip, men så alligevel. Flere har spurgt mig og jeg bringer det gerne videre. Hvordan får man sine DVD-film over på sin Mac og derfra over på iPhonen? Det er ikke så svært, det tager bare lidt tid og så kræver det et program til at rippe DVD-filmen med. Jeg bruger selv det gratis HandBrake til Mac til dette. Programmet kan virke lidt nørdet, men hvis man benytter de forudindstillede "Presets", er det forholdsvis simpelt.Sådan gør du:
a) Hent og installér programmet HandBrake (vær opmærksom på at der er en version til h.h.v. Intel og PPC Macs).
b) Indsæt DVD'en der ønskes kopieret. Filmen starter automatisk op.
c) Quit filmen (...i menuen DVD Player > Slut DVD Player).
d) Start HandBrake op.
e) Vælg DVD'en og tryk "Open".
f) Tryk på knappen "Toggle Presets" i værktøjslinien og vælg "iPhone/iPod Touch" i listen.
g) Klik på knappen "Audio & Subtitles" og vælg her sprog og undertekster.
h) Klik på knappen "Start" i værktøjslinien.
i) Kopieringen starter (det tager tid, så vær tålmodig).
j) Når kopieringen er færdig ligger der en .mp4-fil på dit skrivebord.
k) Åben iTunes og træk filen ind i iTunes-vinduet (filen kopieres ind i iTunes).
l) Filmen ligger nu i iTunes > Film og kan ses på Mac'en.
m) Ved næste iPhone-synkronisering vælges (under din iPhone i iTunes) fanebladet Video og under afsnittet Film sættes et flueben for synkronisering af filmen.
n) Tryk på knappen Synkroniser nede i højre hjørne i iTunes.
o) Tag popkornene frem og se filmen på din iPhone.

Hyg :-)
|

Diverse tips & tricks

Her har jeg lige samlet en stribe tips & tricks. Jeg forestiller mig, at flere af dem kan findes i Apple’s danske online guide, som er lavet specielt til at have liggende på iPhone’s homescreen, som en ”knap”. Se sitet her.

1) Den eneste knap på forsiden af iPhone - ”Home”-knappen, har et par funktioner, der er værd at bemærke. Et dobbelklik på Home-kanppen fører automatisk en frem til ”favorit”-listen over de telefonnumre, man oftest ringer til. Eneste undtagelse er et dobbeltklik på Home-knappen, mens man hører musik (iPod). Her fremkommer i stedet kontroller til iPod.

2) En ting man kan undre sig lidt over ved brug af Safari på iPhone er knappen ”.com”, når man indtaster en adresse. Hvorfor er det ikke ”.dk”, når man nu har dansk system på iPhone? Nå, men .dk (og andre) er at finde under knappen .com. Tryk og hold på knappen .com og træk så hen på .dk i den fremkomne liste og slip.

3) Som i pkt. 2 findes faktisk samme funktionalitet i Mail-programmet, når man skriver en mail. ”.dk” (og andre) er at finde under knappen ”.”. Tryk og hold på knappen ”.” og træk så hen på .dk i den fremkomne liste og slip.4) Hvis man ønsker at flytte rundt på ”knapperne” på iPhones Homescreen for evt. at organisere dem på en anden måde gøres dette ved at klikke og holde på en "knap" for at få knapperne i "ryste-mode", så de kan flyttes rundt på skærmen. Jeg har selv dedikeret en side (Homescreen) til programmer, web-links og spil. Tryk på Home-knappen for at stoppe "rysteriet".

5) Hvis man f.eks. skal bruge et tal mens man skriver en SMS kan man trykke/holde på knappen ".?123" og glide hen til det tal man ønsker og så slippe tasten, hvorefter man så er tilbage ved bogstaverne.

6) Nå man skriver en mail eller en sms, kan man dobbeltklikke på mellemrumstasten for at afslutte en sætning med et punktum. Et mellemrum mere og man er klar til næste bogstav med stort.

7) Man kan tage et billede af skærmen til brug i f.eks. en illustrativ mail på computeren. Tryk først på Home-knappen og hold den nede og tryk så på standby-knappen og slip. iPhone-skærmen blinker kortvarigt. Billedet gemmes i Fotoalbum > Kamerarulle og kopieres til iPhoto ved næste sync.
|

Skift af wallpapers

De wallpapers der følger med iPhone er flotte og man kan uden problemer indsætte sine egne evt. fra billeder taget med det indbyggede kamera i iPhone, eller overført fra iPhoto. Eller man kan hente billeder fra internettet. Programmet Endless Walls til iPhone kan bladre igennem et hav af billeder fra nettet, ligesom man f.eks. på sitet Listropolis kan finde nogle fine billeder.

Tip! For at tilføje et billede fra nettet som wallpaper skal du trykke og holde på billedet indtil en dialog kommer frem, hvor du kan trykke på ”Arkiver billede”. Skift herefter Wallpaper ved at gå i Indstillinger > Baggrund > Kamerarulle. Find billedet. Klik på det og tryk ”Vælg billede”.
|

Software jeg må prøve

Jeg falder hele tiden over nye programmer, som ser interessante ud. Efterhånden kommer der dog så mange, så det er svært at nå at checke og teste dem. Hvis de er gratis, er det selvfølgelig ikke det store problem, men koster de penge, skal det lige undersøges lidt mere grundigt om programmet nu også ”er så interessant”. Programmerne herunder er nogen jeg endnu ikke har prøvet, men som funktionsmæssigt ser interessante ud:

FMTouch: Skulle gøre det muligt at synkronisere FileMaker Pro databaser mellem desktop og iPhone.

Stylem: Program til at sende ”premade” grafiske hilsner pr. mail (?)

TymeLync: Program der holder styr på antal dage, timer og minutter til en bestemt begivenhed. Min datter ville elske det. Far hvor mange dage er der til min fødselsdag?

Tuner Internet Radio: Hør radio på iPhone. Hvilke danske stationer kan den modtage? Danmarks Radio?

WordPress: Lille applikation der kan bruges til at vedligeholde og opdatere weblogs oprettet i WordPress.

RPN Calc: En lille lommeregner, der benytter sig af omvendt polsk notation (RPN). Ligesom min gamle HP15C.

CountDown: Gør det samme som TymeLync, tror jeg?

DataCase: Et program der skulle gøre det muligt trådløst at overføre filer til og fra iPhone.
|

Websites på min iPhone

Specialtilpasset websider til iPhone findes der efterhånden en del af. Fordelen ved dem er, at man ikke behøver at benytte ”knibe”-bevægelsen på skærmen for at forstørre for at kunne læse siden. Siden er altså lige til at læse - lige som denne weblog. Flere sites har haft denne type sider specielt til mobile enheder (mobil, pda m.v.) længe.

Tip! Hvis man gerne vil have nem adgang til disse sider, kan de med fordel gemmes som "knapper" på iPhones hjemmeskærm ved at åbne siden i Safari på iPhone og derefter klikke på plusset i bunden af skærmen. Tryk derefter på "Føj til hjemmeskærm". Linket gemmes herefter som et ikon (knap) på hjemmeskærmen.

Her er nogen af dem jeg selv benytter i tilfældig rækkefølge:

Google: Googles site i iPhone-format.

On TV: En uundværlig knap på min iPhone hjemmeskærm. Har oprettet en konto på ontv.dk og kan dermed hele tiden se, hvad der sendes på mine favorit TV-kanaler lige nu i dette øjeblik. Et ”must have”, hvis du ser fjernsyn i sofaen med din iPhone ved hånden.

UserGuide: Apple’s online guide til iPhone på dansk på nettet og gratis.

testmyiphone.com: Et site der tester dine netforbindelser. Hvor hurtigt er din netforbindelse? Tester både Edge, 3G og WiFi.

meteo24.dk: Et rigtig godt site til at se vejrudsigten i Danmark. Bruger altid denne frem for dmi.dk, når jeg bruger min iPhone.

iPhone Blog: Et godt dansk iPhone site med daglige indlæg.

iphoneguide.dk: Et godt dansk iPhone site med ugentlige indlæg der opdateres hver søndag.

Politiken: Dagbladet Politikens iPhone portal.

Information: Dagbladet Information’s iPhone portal.

Ekstra Bladet: Ekstrabladets iPhone portal.

Jyllandsposten: Jyllandspostens mobile portal.
|

Software på min iPhone

Den klart største fordel ved iPhone, er muligheden for nemt, simpelt, smart og billigt at hente nye og opdatere eksisterende programmer på iPhone. Dette gøres via iTunes og Apple’s App Store. Lidt af en genistreg Apple her har begået. Hver eneste dag vrimler det frem med nye programmer, der kreativt udnytter iPhones mange muligheder. Allerede her en måned efter iPhone 3G’s lancering er der nu langt over 1.000 programmer i App Store og jeg henter flittigt, sammen med rigtig mange andre, nye programmer ned på min iPhone. Nogen er gratis. Andre koster typisk fra kr. 6,- til kr. 60,- pr. program. At købe programmer fungerer nøjagtig som når mn køber musik på iTunes - nemt og hurtigt.

Tip! Man kan nemt følge med i strømmen af nye programmer (og opdateringer) ved at abonnere på RSS-feeds fra Apple og/eller VersionTracker. Brug NetNewsWire til dette (se herunder).

Her er en lille liste (i tilfældig rækkefølge) over nogen af mine favorit-programmer hentet på App-store:

NetNewsWire: Er en lille applikation, som jeg stort set ikke kunne leve foruden - seriøst! Programmet er en såkaldt RSS news feedreader. Et program der kan hente nyheder fra et utal af websites. Jeg har brugt NetNewsWire på min Mac i årevis og med denne iPhone-implementering, der via en gratis konto på newsgator.com automatisk synkroniserer mine feeds mellem iPhone og mine Macs, har jeg nu altid mine favorit nyhedssites lige hvor jeg er. Det er bare kanon. Læs mere om RSS og newsreaders her.
Pris: Gratis

Remote: Er et program der gør iPhone til en remote kontrol til iTunes på computeren. Man kan benytte sig af play, pause, skip, shuffle og skrue op og ned samtidig med at man kan se coverart på iPhone og bladre i sange og playlists. Remote fungerer via WiFi.
Pris: Gratis

SplashID: Alle mine passwords, koder o.s.v. opbevares et sikkert sted på mine Macs og nu også automatisk og trådløst synkroniseret på min iPhone. SplashID er en lille applikation på computeren (pris: kr. 150,-) og en tilsvarende på iPhone. Alle data er krypteret v.h.a. 256-bit Blowfish encryption og programmet er dejligt simpelt, funktionelt og intuitivt. Skønt altid at kunne finde mine koder.
Pris: kr. 59,-

SpeakEasy Voice Recorder: En funktion jeg benyttede meget på min SonyEricsson K750i var muligheden for at optage og diktere forskellige ting jeg skulle huske. Det har jeg fået igen med SpeakEasy Voice Recorder på iPhone. Programmet er godt lavet og giver ydermere mulighed for at skrive lidt noter til lydoptagelserne. Godt og praktisk program.
Pris: kr. 12,-

Facebook: Ja, jeg er jo kommet på Facebook og denne lille Facebook-applikation er glimrende til hurtigt at holde sig orienteret om venner og familie og hurtigt lige skrive på wall’en eller maile og chatte.
Pris: Gratis

Breadcrumbs: Fedt lille program der benytter iPhone 3G’s indbyggede GPS og 3G til at stedbestemme din position lige nu. Efter lidt tid trykker man på en knap og så genereres der en mail med et link til maps.google.dk. Det kan man så sende til familie og venner, der kan se præcis hvor man er. En iPhone i begge ender må være det optimale.
Pris: kr. 6,-

VNC Lite: Program der kan bruges til via VNC at fjernstyre en computer uafhængig af platform. Altså kan man overtage en anden computers skrivebord. Dette er en lite-version, der kun har helt grundlæggende funktionalitet. Men nok til at imponere, når man overtager musen på andens maskine via iPhone :-)
Pris: Gratis

Flashlight: På min SonyEricsson K750i var evnen til at benytte det indbyggede LED light som ”lommelygte” en rigtig god feature på den lille telefon. Der er ikke noget fotolys på iPhone, så af de mange små programmer, der udnytter iPhones store skærm til at lyse hvidt, er dette den mest feature-rige efter min mening.
Pris: Gratis

Benzinpriser: Gammel kendt funktion som MacOSX widget, hvor programmet hedder FDMBenzinpriser. Med Benzinpriser kan man få vist de aktuelle lokalpriser direkte på iPhone. Servicen tilbyder at huske sit valgte lokalområde, så man nemt kan holde øje med prisudviklingen. Eneste ulempe er at det er brugerne der holder databasen opdateret. Måske der med iPhonen i lommen kommer gang i opdateringen af prisdatabasen.
Pris: Gratis

Locly: Glimrende service og funktion, der kombinerer iPhones GPS, 3G og internetforbindelse. GPS’en registrerer hvor man er og og slå koordinaterne op i en stribe forskellige databaser. Hvad står der om lokaliteten i wikipedia? Er der nogen der har taget billeder og lagt dem på Flickr? Hvor kan man spise, overnatte eller shoppe i området? Kanon på ferien.
Pris: Gratis

The Converter: En glimrende applikation til at omregne mellem alverdens ”størrelser” og enheder. Temperatur, længder, vægt, valuta (der automatisk opdateres over nettet) og tøjstørrelser!
Pris: kr. 6,-

MobileFamilyTree: Jeg har gennem årene brugt en del tid på at slægtsforske og har dertil samlet mine resultater i programmet MacStamtræ . Det kan ny synkronisere data til en lille applikation på iPhone, så man altid har sin slægt i lommen og kan opdatere med nye informationer on the road.
Pris: kr. 30,-

iPint: Bare et program man må have på sin iPhone. Bare for at give folk, der ikke har set en iPhone før, et godt grin. Giver et godt eksempel på bevægelsessensoren i iPhone.
Pris: Gratis
|