Nye ordbøger

Nu sker der så endelig noget på ordbogsfronten på iPhone ift. det danske sprog. I det hele taget vejres der morgenluft med hensyn til Apple, ordbøger og dansk. Politiken har netop frigivet en fuldvoksen Engelsk/Dansk ordbog til MacOSX på CD, der kan købes i boghandlen eller på nettet. For nogen tid siden kom Politiken også med deres bud på en ordbog til iPhone (læs mere her), der dog ikke har fået de bedste anmeldelser. Jeg er heller ikke selv specielt imponeret.Det ser nu ud til at forlaget Gyldendal har tænkt sig at gå til iPhone-platformen på en væsentlig mere seriøs måde. De udgiver således hele 16 ordbøger baseret på de kendte Røde Ordbøger og i de fire sprogvarianter - engelsk, tysk, fransk og spansk. Hvert af sprogene i 4 udgaver med forskel i indhold, antal ord, funktioner og pris. Billigst med ca. 6.000 ord og dyrest med ca. 200.000 ord, ordforbindelser og udtale. Priserne er mellem gratis og kr. 199,-

De fire "voksne" udgaver kan findes på App Store her:

Gyldendals Engelskordbog
Gyldendals Spanskordbog
Gyldendals Franskordbog
Gyldendals Tyskordbog

Pris: Fra gratis til kr. 199,-
|

MobileSyncBrowser

En af de ting jeg savner ved iPhonen er adgang til f.eks. sms via computeren. Og da der stadig ikke er noget der tyder på, at Apple får åbnet ordenligt op for Bluetooth, så programmer som f.eks. BluePhoneElite kan kommunikere med iPhone, har jeg ledt efter alternativer, som kan løse nogle af mine behov. Jeg er således faldet over dette lille program, som kan hente sms-samtaler og andre informationer ud af telefonen.Programmet hedder MobileSyncBrowser og henter efter synkronisering mellem iPhone og iTunes data ud fra bl.a. sms, opkaldshistorik og noter på iPhonen. Data vises på computeren i et virtuelt iPhone-vindue og kan herfra f.eks. eksporteres som ren tekst eller html.

Har testet det et stykke tid og det virker helt fint.

Pris: ca. kr. 50,-
|

Batterioplader

Her er et stykke tilbehør, som jeg har gået og ledt lidt efter. En batterioplader til iPhone (og iPod iøvrigt). Jeg har set flere af disse, men det her er vist et gammelt kendt koncept - læg 4 almindelige AA-batterier i den og tilslut iPhone og du har en nødoplader på den lange flyvetur. Eneste minus - aner ikke hvor man kan få den! På nettet - I guess!?

Følg evt. dette link: http://beep.tv2.dk/entry.php/id-326501.html

|

TV2 Sporten

I disse Tour de France-tider var det med en vis spænding, at jeg startede den nye iPhone-app fra TV2. Jeg blev dog lidt skuffet, da fodbold og tennis ikke har helt den store interesse for mig. Det ser ud som om cykling kan vælges, men det ser ikke ud til at virke lige pt. Men er man i øvrigt til fodbold, så er dette vist et must?

Hent TV2-Sporten til iPhone her.Pris: Gratis
|

Krak

Krak har frigivet deres iPhone applikation. Den er meget godt skruet sammen bl.a. fordi den udnytter viden om hvor du befinder dig i dine søgninger. Smart er det også at oplysningerne kan overføres med et klik til iPhonens adressebog. Endvidere er det helt forfriskende og noget jeg næsten havde glemt at se det gamle velkendte kortmateriale fra Krak.

Hent Krak til iPhone her.Pris: Gratis
|

FirstClass på iPhone

Så kom den endelig. Den har været måneder undervejs. OpenText frigav den i marts måned, men af en eller anden grund skulle der altså gå måneder inden Apple frigav den - FirstClass Klienten til iPhone.Pris: Gratis
|

Specielle tegn

Et lille tip: Som det måske er bekendt for de fleste, så gemmer tastaturet på iPhone på en stribe ”skjulte” tegn (se bl.a. pkt. 2 & 3 her). Jeg er faldet over et par i den lidt mere specielle ende. En af dem har jeg faktisk flere gange manglet. Hvordan skriver man f.eks. 32ºC ? Som med andre specielle tegn er de at finde under forskellige knapper. Tryk og hold på knappen ”0” og træk så hen på ”º” i den fremkomne liste og slip.Find også bl.a. disse specielle tegn under tasterne:

Under tasten & finder du §
Under tasten " finder du »«”„“
Under tasten . finder du …
Under tasten % finder du ‰
|

Turn-by-Turn GPS i iPhone

En anden af de nye features ved iPhone OS 3.0 er muligheden for nu endelig at kunne få såkaldt "Turn-by-Turn" GPS. Kører du bil kender du måske allerede dette, da producenter som TomTom, Garmin og Navigon har lavet disse i årevis.

Det nye er, at man nu kan erhverve sig "software-delen" fra disse producenter og installere dem i sin iPhone og på denne måde kunne spare et apparat i sin taske/lomme/handskerum. Samtidig kræves der ikke internetforbindelse, som med det indbyggede google-map i iPhonen.

Her til morgen har Navigon således frigivet deres bud til en introduktionspris (frem til 30. juni) på kr. 559,-Der er kort over hele Europa (incl. DK) og dansk sprog og tale. Hele programmet og kort optager 1,65GB plads på iPhonen. Og så er der naturligvis integration med din iPhone adressebog m.m..

Se og læs mere her.
Hent programmet her.

Dem af os der sværger til hollandske TomTom må væbne os med lidt tålmodighed endnu - men inden for kort tid lancerer også de deres bud på "Turn-by-Turn" GPS. Pris og dato er endnu ukendt - men mon ikke de bliver presset af en hurtig lancering fra Navigon? Et yderst spændende tilbehør fra TomTom er dog deres "iPhone-holder", som kan sættes i forruden, give håndfri gps/tale og oplade iPhonen på turen - det fuldender ligesom produktet...

Se mere her.
|

Brug iPhone som internetmodem

En af de nye features ved iPhone OS 3.0 er, at du nu kan bruge din iPhone som internet-modem med din Mac (på engelsk kaldes det også for "tethering"). Det er ret simplet at slå til og bruge.

Sådan gør du:

Du kan vælge mellem at bruge dit iPhone USB-kabel eller tilslutte via Bluetooth. Jeg viser her hvordan du bruger det med iPhone USB-kabel.

a) Slå først "Internetdeling" (og 3G) til under Indstillinger > Generelt > Netværk > Internetdeling:b) Internetdeling slås til:c) Vælg nu "Kun USB":d) Tilslut nu iPhone via iPhone USB-kabel. Hvis det er via den Mac du normalt synkroniserer din iPhone med vil synkroniseringen automatisk starte. Første gang du tilslutter med Internetdeling slået til vil der fremkomme følgende dialog på din Mac - tryk på "Network Preferences...":e) En ny netværksopsætning oprettes - tryk "Apply":f) Vent et øjeblik hvorefter en IP-adresse tildeles og du via din iPhone kan se at du har internetforbindelse. På iPhonen ses det med en blå "bjælke" med teksten "Internetdeling" i toppen af skærmen:g) Afslut internetforbindelsen ved at afmonterer iPhone USB-kabel og/eller slå internetdeling fra under Indstillinger > Generelt > Netværk > Internetdeling.

Fremover behøver du nu blot at slå Internetdeling til på din iPhone og så tilslutte kablet til iPhone, når du vil på Internettet på din Mac.

NB! Vær opmærksom på at flatrate abonnementet på iPhonen kun er flatrate her i Danmark (Telia iOn). Bruger du f.eks. iPhonen med data på en udenlandsrejse koster det typisk Dkr. 20,- pr. MB, hvilket meget hurtigt løber op.
|

iPhone OS 3.0 i morgen

Som det måske er flere bekendt er det i morgen onsdag den 17. juni at Apples opdatering til iPhone bliver udsendt. Det betyder at et hav af nye funktionaliteter bliver tilgængelige på din iPhone - helt gratis.Apple siger selv at opdateringen indeholder mere end 100 nye funktioner. Her er 20 af dem jeg glæder mig mest til

1) Copy/paste overalt i iPhone.
2) "Push Notifications" - baggrunds-notificering.
3) Spotlight (søgning overalt i iPhone).
4) Udvidet Bluetooth understøttelse.
5) Mulighed for tethering (bruge iPhone som Bluetooth/USB-modem).
6) Understøttelse af CalDAV.
7) Videresende og slette SMS.
8) ÆØÅ direkte på tastaturet.
9) MMS-understøttelse (sende billeder, lyd m.m. vha. MMS).
10) Dele kontakter via mail eller MMS.
11) Flere oplysninger i opkalds log.
12) Mulighed for vandret keyboard i sms/mail/notes.
13) Sende flere billeder via mail og MMS.
14) Mulighed for "Turn-by-Turn" GPS-apps (bl.a. kommer TomTom til iPhone).
15) "Peer-to-Peer Device Communication" (spil?).
16) Indbygget diktafon med simpel edit og mail.
17) Indbygget "iPod Shake to Shuffle"-feature.
18) Lokationsbestemmelse - "Find My iPhone".
19) Podcast og Audiobooks feature - "go back 30 seconds".
20) Synkronisering af Noter.

Se mere her.

Når opdateringen kommer i løbet af i morgen gør du følgende for at opdatere din iPhone til version 3.0

a) Tilslut din iPhone til din computer.
b) iTunes åbner og synkroniserer (som den plejer).
c) Marker din iPhone under Enheder.
d) Tryk på knappen "Søg efter opdatering" og følg så vejledningen.
|

Karolines kogebog

Her er den så - kogebogen til iPhone. Arla har begået en pæn og nydelig iPhone kogebog, som de kalder for Karolines Køkken. Den indeholder godt 300 opskrifter med fine billeder, søgefunktion og alt hvad man behøver, når man står der i Brugsen og tænker: ”Hva’ skal vi spise i aften?” Et glimrende lille og gratis program fra mælkeproducenten.

|

20 nye funktioner - blandt 100

Efter at have manglet en række grundlæggende features i den nuværende iPhone software (2.2.1), kom der i dag endelig godt nyt fra Apple. Ved et pressemøde i Cupertino offentliggjorde Apple detaljer om den kommende iPhone 3.0 firmware. Apple opgør antallet af nye funktioner i den nye version til 100.

Her er de 20 nye funktioner, jeg mener er mest spændende:

1) Copy/paste overalt i iPhone.
2) "Push Notifications" - baggrunds-notificering.
3) Spotlight (søgning overalt i iPhone).
4) Udvidet Bluetooth understøttelse.
5) Mulighed for tethering (bruge iPhone som USB-modem).
6) Understøttelse af CalDAV.
7) Videresende og slette SMS.
8) ÆØÅ direkte på tastaturet.
9) MMS-understøttelse (billeder, lyd m.m.).
10) Dele kontakter via mail eller MMS.
11) Flere oplysninger i opkalds log.
12) Mulighed for vandret keyboard i sms/mail/notes.
13) Sende flere billeder via mail og MMS.
14) Mulighed for "Turn-by-Turn" GPS-apps (TomTom?).
15) "Peer-to-Peer Device Communication" (spil?).
16) Indbygget diktafon med simpel edit og mail.
17) Indbygget "iPod Shake to Shuffle"-feature.
18) Lokationsbestemmelse - "Find My iPhone".
19) Podcast og Audiobooks feature - "go back 30 seconds".
20) Synkronisering af Noter.Så hvad mangler der nu? Mulighed for at bruge det indbyggede kamera til at lave små video-film måske? Og hvad med os der har omkring 140 programmer - får vi plads til flere eller er 9 sider stadig max? Stemmeopkald? Og hvornår ser vi mon Visual Voicemail, der blev lanceret sidste år, her i Danmark?

Opdateringen kommer til sommer og bliver gratis.
|

Fald i søvn til musik

Gemt lidt langt nede i programmet Ur er en lille funktion, der kan få din iPhone til at gå på vågeblus efter en bestemt tidsperiode. Dermed kan du sætte iPhonen til at spille hygge/sove-musik og efter f.eks. 15 min. slukke for musik og iPhone. Dermed behøver man ikke at bekymre sig om, at iPhone skal løbe tør for strøm natten over, mens man sover.

Sådan gør du: Gå ind i programmet Ur, vælg Tidtagning og sæt "Når tidt. slutter" til "iPod på vågeblus". Sæt tidsperioden og vælg så musik i iPod og sæt det i gang.

|

Valutakurser

Her er endnu et lille program med en dansk indfaldsvinkel. Valutakurser giver nem og hurtig adgang til de officielle kurser fra Danmarks Nationalbank. Man kan se alle kurserne i oversigten og ved at klikke på den enkelte valuta, kommer man til den detaljerede side, hvor man hurtigt kan omregne mellem danske kroner og den pågældende valuta (begge veje). I oversigten er der mulighed for at sortere i valuta-rækkefølgen således, at de mest brugte valutaer kan lægges øverst. Det er endvidere en fordel, at man kan hente de seneste kurs-data ned, så man kan bruge programmet, når man er ude at rejse, uden at skulle gå online på dyre udenlandske mobildata-forbindelser - når man bare lige skal lave en hurtig omregning. Programmet indeholder valutakurser på 34 forskelige valutaer, herunder US dollars, euro, britiske pund, svenske og norske kroner samt en stribe andre.Pris: 12,-
|

Hva' for en skrift?

Når man nu arbejder på et design-bureau, der bl.a. udemærker sig ved, at tegne nogle af verdens flotteste skrifter, hvad er så mere interessant end et fikst lille program, der via iPhone'ens indbyggede kamera scanner en skrifttype og holder den op mod en database, for derefter at spytte et resultat ud og et bud på hvilken skrifttype, der er tale om.Det er hvad programmet Whatthefont gør og det er s’gu lidt smart. Desværre genkender den ikke skriften Kontrapunkt, så det har jeg naturligvis bedt udvikleren om at ændre/tilføje :-)

Pris: Gratis
|

Film på iPhone

Dette er ikke umiddelbart et iPhone tip, men så alligevel. Flere har spurgt mig og jeg bringer det gerne videre. Hvordan får man sine DVD-film over på sin Mac og derfra over på iPhonen? Det er ikke så svært, det tager bare lidt tid og så kræver det et program til at rippe DVD-filmen med. Jeg bruger selv det gratis HandBrake til Mac til dette. Programmet kan virke lidt nørdet, men hvis man benytter de forudindstillede "Presets", er det forholdsvis simpelt.Sådan gør du:
a) Hent og installér programmet HandBrake (vær opmærksom på at der er en version til h.h.v. Intel og PPC Macs).
b) Indsæt DVD'en der ønskes kopieret. Filmen starter automatisk op.
c) Quit filmen (...i menuen DVD Player > Slut DVD Player).
d) Start HandBrake op.
e) Vælg DVD'en og tryk "Open".
f) Tryk på knappen "Toggle Presets" i værktøjslinien og vælg "iPhone/iPod Touch" i listen.
g) Klik på knappen "Audio & Subtitles" og vælg her sprog og undertekster.
h) Klik på knappen "Start" i værktøjslinien.
i) Kopieringen starter (det tager tid, så vær tålmodig).
j) Når kopieringen er færdig ligger der en .mp4-fil på dit skrivebord.
k) Åben iTunes og træk filen ind i iTunes-vinduet (filen kopieres ind i iTunes).
l) Filmen ligger nu i iTunes > Film og kan ses på Mac'en.
m) Ved næste iPhone-synkronisering vælges (under din iPhone i iTunes) fanebladet Video og under afsnittet Film sættes et flueben for synkronisering af filmen.
n) Tryk på knappen Synkroniser nede i højre hjørne i iTunes.
o) Tag popkornene frem og se filmen på din iPhone.

Hyg :-)
|

Ordbøger - endelig!

Jeg har længe ventet på, at der kom nogle brugbare ordbøger til iPhonen (...og Mac’en for den sag skyld) og nu er det endelig noget, Politikens Forlag har kastet sig over. De kalder dem for ”Politikens Mobilordbøger” og de kommer i første omgang som oversættelse mellem Dansk og sprogene Engelsk, Tysk, Fransk, Spansk og Italiensk. De går altså begge veje og indeholder ca. 34.000 ord og fraser pr. ordbog.I en kortere periode er Engelsk-Dansk/Dansk-Engelsk ordbogen gratis, mens de øvrige titler koster kr. 48,- pr. stk.

Hent ordbøgerne her:
Engelsk-Dansk/Dansk-Engelsk Pris: Gratis
Tysk-Dansk/Dansk-Tysk Pris: kr. 48,-
Fransk-Dansk/Dansk-Fransk Pris: kr. 48,-
Spansk-Dansk/Dansk-Spansk Pris: kr. 48,-
Italiensk-Dansk/Dansk-Italiensk Pris: kr. 48,-

|

Keynote Remote

Apples Keynote Remote til iPhone er et program der gør iPhone i stand til at fungere som “fjernbetjening” af en Apples præsentationsprogram Keynote, der er et glimrende program og alternativ til Microsoft PowerPoint. Ønsker man en tilsvarende iPhone/Microsoft PowerPoint løsning kan dette naturligvis også løses - læs mere her. Keynote Remote fungerer helt fint og slides skiftes ved at ”bladre” med fingeren på iPhonen. Man kan se nuværende og næste slide på iPhone og man kan se det enkelte slides noter. Meget brugbart.

For at kunne dette, kræves en forbindelse via WiFi mellem iPhone og Mac. Forbindelsen etableres via enten et eksisterende WiFi-netværk - eller et ad-hoc WiFi-netværk omkring Mac’en. Fordelen ved Keynote Remote på iPhone, i modsætning til f.eks. en infrarød fjernbetjening, er større afstand og uafhængighed af “eye-of-sight” mellem iPhone og Mac.

Jeg har skrevet en guide, der beskriver hvordan iPhone og Mac kobles sammen via enten et eksisterende WiFi-netværk eller et ad-hoc WiFi-“computer-to-computer”-netværk. Hent guiden her.Pris: kr. 6,-

|

Dansk radio på iPhone

Jeg har længe ledt efter et program til iPhonen, der via internettet kan afspille live radio. Der findes et have af denne type programmer, men ikke før nu har jeg fundet et der kan afspille danske programmer - herunder Danmarks Radio. Wunder Radio kan og den gør det fint - selv ved Edge. Jeg har prøvet at cykle hjem fra arbejde og hørt radio hele vejen uden afbrydelse. Så det virker fint. Eneste problem er, at det æder en del strøm og båndbredde.Pris: kr. 36,-
|

Romertal

Her er et lille praktisk program, hvis man f.eks. interessere sig en lille smule for historie. Det er det med de der romertal. Programmet hedder Roman Numerals. Hvad betyder eksempelvis MCMLXV ? Programmet regner hurtig om fra romertal til ”almindelige tal” og omvendt. Havde programmet på min iPhone, da jeg var i Cremona, Italien i efteråret og havde stor glæde af det, mens vi kiggede på domkirker, fæstninger og statuer.Pris: Gratis
|

Information om dig

Her er et lille tip til et program som lige i dag (!) er gratis. Programmet hedder Owner Information og er et lille program, der giver lidt information om dig i tilfælde af, at du glemmer eller måske får stjålet din iPhone (hvis nogen skulle synes, at du at du skal have den igen). Programmet gør ikke så meget andet end, at indeholde to små funktioner. Et program hvor man kan få lidt oplysninger om dig og et telefonnummer (et andet telefonnummer end dit iPhone-mobilnummer!) og en email-adresse man kan kontakte dig på og en funktion, der sætter disse informationer på dit wallpaper som watermark:Et lille program med en lille bitte funktion, som vel egentlig burde være indbygget fra starten.

Pris: kr. 6,-
|

Farveblind?

Her er et lille program, som fangede min interesse af én eneste grund - farveblindhed. Ikke mindre end 8% af den mandlige befolkning lider af farveblindhed. Programmet hedder Eye Test. Det er et program, der som navnet siger, forsøger at teste dit syn. Da jeg er rød/grøn-farveblind, gav de mange farvesyns-test i programmet stor morskab for min søn, Kasper, som bare ikke fattede, at jeg ikke kunne se, hvad der stod på plancherne. Her er et eksempel hvor normalt-seende skulle se tallet 74, mens jeg altså i stedet helt tydeligt ser tallet 21:Pris: kr. 6,-
|

Astronomi

Astronomi har altid interesseret mig og dette lille program er det flotteste, af dem jeg har kunne finde. Det hedder Star Walk. Hele stjernehimlen i lommen. Programmet ved selvfølgelig hvor du er via den indbyggede GPS og du kan navigere ved at flytte rundt på skærmen med fingeren og zoome ind på samme måde, som når man f.eks. benytter kortfunktionen. Godt program der ser godt ud.Pris: kr. 18,-
|

Mere offentlig transport

For nogle måneder siden skrev jeg om et lille program som jeg har stor glæde af, når Kasper & Maja skal med S-tog frem og tilbage mellem Allerød og Christianshavn. Programmet hedder iTog og det har udviklet sig yderligere, så det nu også har oplysninger om Metro og andre tog. Siden er der så dukket tre andre lignende programmer op. Toginfo gør stort set det samme som iTog. Jeg har svært ved at anbefale det ene frem for det andet. Jeg kan lide dem begge. iTog har en feature som Toginfo sjovt nok ikke har - information om togdriften - kaldet ”Trafik info”!

Et tredje program hedder BusTogMetro. Dette program tilføjer businformationer, så man også kan se hvilke busser der går hvornår i nærheden af hvor man er. Det er et flot program, men jeg er ikke helt med på interfacet, hvorfor jeg også har erhvervet mig det fjerde og sidste program kaldet Rejseinfo. Det er simpelt og hurtigt og giver ydermere også køreplanen for den enkelte busrute.iTog - pris: kr. 12,-
Toginfo - pris: kr. 12,-
BusTogMetro - pris: kr. 30,-
Rejseinfo - pris: kr. 30,-
|